FAQ's

Wat is een ‘dry rub’?

Een ‘dry rub’ is een droog mengsel van specerijen en kruiden dat gebruikt wordt om BBQ-vlees op smaak te brengen. Strooi de ‘dry rub’ op het vlees en wrijf het in totdat het blijft plakken. De sappen van het vlees vermengen zich dan met de rub, wat zorgt voor een heerlijke, rokerige smaak. Ook kip, zeevruchten en groente kunnen extra op smaak worden gebracht met een rub.
We raden je aan om het vlees voor het bereiden eerst 30 minuten tot een uur (afhankelijk van het stuk vlees) op kamertemperatuur te laten rusten. Als je zin hebt in de ‘full flavour experience’ (en als hier de tijd voor hebt) raden we je zelfs aan om het vlees met de rub 3-6 uur te laten rusten.

Wanneer gebruik je een ‘wet rub’?

Een ‘wet rub’ is eigenlijk hetzelfde als een ‘dry rub’, met als enige verschil dat er vocht aan is toegevoegd. Sojasaus, cider, azijn, olie of zelfs mosterd zijn populaire toevoegingen omdat ze helpen om de hardnekkige vezels in biefstukken, ribbetjes en ander vlees zachter te maken. Als je van plan bent om het vlees langzaam te laten garen (in een smoker of op een medium hete grill), dan is een wet rub the way to go! Het maakt het vlees malser en voorkomt dat het uitdroogt. Goed om te weten, de smaak van de rub trekt niet dieper in dan één of twee millimeter, je hoeft dus niet bang te zijn dat je te veel gebruikt!

Bevatten de rubs van 'Smack it' kunstmatige smaakversterkers?

Onze rubs zijn allemaal glutenvrij en bevatten geen kunstmatige smaakversterkers.

Wat is ‘bark’ en waarom is het belangrijk?

De ‘bark’ (schors) is een harde, korstachtige substantie die ontstaat aan de buitenkant van gerookt vlees. Het wordt gevormd door een combinatie van de ‘dry rub’, gesmolten vet en de rook die het vlees aan de oppervlakte gaart. ‘Bark’ ontstaat aan de buitenkant van het vlees, niet aan de binnenkant, en is grotendeels verantwoordelijk voor de smaak en textuur van het vlees. De harde, krokante textuur van de buitenkant vormt een contrast met de zachte, sappige textuur van de binnenkant, waardoor je een uitgebalanceerde, lekkere bite krijgt.

Kan ik de rubs van 'Smack it' ook in de oven gebruiken?

Ja dat kan! De oven maakt het vlees heerlijk en gelijkmatig mals (reverse sear) en de rub zorgt voor een lekkere kruidenlaagje.