Hoe gebruik je onze rubs

Wat is nou eigenlijk een rub?

Een ‘dry rub’ is een droog mengsel van specerijen en kruiden dat je direct aanbrengt op vlees voordat je het bereidt in je smoker.

Strooi de ‘dry rub’ op het vlees en wrijf het in totdat het blijft plakken. De sappen en het vet van het vlees vermengen zich dan met de rub, wat zorgt voor een heerlijke, rokerige smaak. Ook kip, zeevruchten en groente kunnen extra op smaak worden gebracht met een rub.


 

We raden je aan om het vlees voor het bereiden eerst 30 minuten tot een uur (afhankelijk van het stuk vlees) op kamertemperatuur te laten rusten.

 

hebt in de ‘full flavour experience’ (en als hier de tijd voor hebt) raden we je zelfs aan om het vlees met de rub 3-6 uur te laten rusten.

Hoe en wanneer gebruik je een ‘wet rub’?

Een ‘wet rub’ is eigenlijk hetzelfde als een ‘dry rub’, met als enige verschil dat je er vocht aan toevoegt. Smeer het vlees in met wat sojasaus, cider, azijn, olie of zelfs mosterd en breng vervolgens een van onze heerlijke rubs aan. Doordat een ‘wet rub’ goed aan het vlees blijft plakken, blijft de smaak van de rub tijdens het roken extra goed behouden.

 
Als je van plan bent om het vlees langzaam te laten garen (in een smoker, op een medium hete grill), dan is een wet rub the way to go! Het maakt het vlees malser en voorkomt dat het uitdroogt. Goed om te weten, de smaak van de rub trekt niet dieper in dan één of twee millimeter, je hoeft dus niet bang te zijn dat je te veel gebruikt!

 

De rub zit erop :) Wat nu?

 

Nu gaan we zorgen voor een mooie laag ‘bark’ (schors). We gebruiken hiervoor de ‘Low & Slow cooking’ methode. In de smoker of oven is 110 C hiervoor precies de juiste temperatuur.

Als de rub is veranderd in een mooi, krokant, bruin laagje is het tijd om het vlees in te pakken met aluminiumfolie of slagerspapier. Op deze manier zorg je dat het vocht in het vlees behouden blijft. Laat het vlees liggen totdat je de juiste kerntemperatuur hebt bereikt!

Dit kan even duren, dus wees geduldig :)

 

WAT IS DE JUISTE KERNTEMPERATUUR?

 

Biefstuk: 55 -63 C - medium/medium rare

 

Brisket(Borststuk)/Runderribben - 87 -95 C voor zacht, uit elkaar vallend vlees

 

Varkensbuik/schouder/bil:  90 - 93 C

 

Hele kip: 74 - 76 CJe behaalt bij gerookt vlees het beste eindresultaat wanneer je het minstens 30 - 60 minuten in een koelbox laat rusten voordat je het gaat snijden (zorg wel dat het vlees eerst een kerntemperatuur heeft bereikt van minstens 87 C). 

Alle sappen en vocht in het vlees komen dan goed tot rust, wat soort voor een abnormaal lekkere bite!